Polievka "kuriatkové melence"

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 24. 07. 2008

Suroviny: 250 g čerstvých alebo konzervovaných (mrazených) húb-kuriatok, 2 PL masti, 1 cibuľa, korenie, soľ, majoránka, mletá červená paprika, 1-2 kocky hubového bujónu alebo vegeta, hladká múka, 2 mrkvy, 1 petržlen, čerstvá petržlenová vňať. NA MELENCE: 1 vajce, soľ, polohrubá múka.

Postup: Na 1 PL masti zapeníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme na kolieska pokrájanú mrkvu, petržlen a spolu orestujeme. Potom pridáme umyté očistené kuriatka (väčšie prekrojíme) a krátko podusíme. Zalejeme horúcou vodou, pridáme bujón alebo vegetu a uvaríme domäkka. Z masti a hladkej múky upražíme zápražku, pridáme do nej 1 čL mletej papriky, premiešame, zalejeme studenou vodou a po rozmiešaní vlejeme do polievky. Necháme na slabšom ohni povariť. Zatiaľ si z vajca, polohrubej múky a soli vymiešame redšie cesto, z ktorého lyžičkou hádžeme do polievky malé haluštičky (melence) a necháme ich uvariť. Hotovú polievku dochutíme, korením, majoránkou a nasekanou petrželkou. Podľa chuti prisolíme a podávame s chlebom.