Ryžové placky Tokugawa

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 28. 07. 2008

Suroviny: Ryža, masox, vajcia, múka, koreniny (čierne korenie, paprika, majoránka...), kečup, sójová omáčka prípadne malá cibuľka

Postup: Ryžu uvaríme a – nebojím sa tvrdiť – skoro prevaríme. Našim cieľom sú totiž placky a nie sypké nelepivé zrnká. Ale len maličko! Mierne prevarenú ryžu vykydneme do misy a necháme vychladnúť. Medzitým si vezmeme hrnček na mlieko, asi tak dve až tri decový. Do neho nadrobíme masox a zalejeme horúcou vodou. Masox rozmiešame a nastáva ochucovacie šialenstvo. Môžeme pridať, čo si prajeme. Kečup napríklad, pálivú papriku, sójovú omáčku, korenie, skrátka urobíme zmes takú, aby nám potom placky chutnali. Obsah hrnčeka vlejeme do varenej ryže a premiešame. Jedno vajce neuškodí, takže rozbijeme jedno vajce a šup s ním do ryže. Nasleduje ďalšie pridávanie prichucovadiel. Občas dávam na drobno nakrájanú cibuľku. Pálivým korením nešetrím nikdy, vhodné je i sušené lístie ako napríklad majoránka, oregano, bazalka a iné. A soľ. Posledný krok je múka. Ako muž som nikdy nechápal rozdiely medzi hladkou, polohladkou – polohrubou a hrubou. Používam tú, ktorá zrovna je. A sypeme... Toľko, aby cesto bolo podobnej konzistencie ako napríklad cesto na zemiakové placky. Jednoducho - aby sa dalo pekne položiť na panvicu s olejom a urobiť z neho peknú placku. Smažíme na nie úplne prudkom ohni, pretože placky nebývajú tenké a je potrebné nielen to, aby na povrchu pekne chrumkali, ale aby boli hotové i vo vnútri.