Karfiolová polievka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 05. 08. 2008

Suroviny: 1 menšia hlávka karfiolu, soľ, korenie, 2 PL masti, 2 PL hladkej múky, štipka muškátového kvetu, čerstvá petržlenová vňať, 1 žemľa, 1 žĺtok, 1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu.

Postup: Karfiol očistíme, rozoberieme na ružičky a dobre opláchneme pod tečúcou vodou. Ružičky karfiolu uvaríme skoro domäkka v osolenej vode. Z 1 PL masti a múky upražíme svetlú zápražku, rozriedime ju studenou vodou a vlejeme ku karfiolu. Pridáme kocku bujónu, štipku muškátového kvetu a necháme na slabom ohni 15 minút povariť. Do polievky zašľaháme 1 žĺtok a posypeme nadrobno nasekanou petrželkou. Hotovú polievku dochutíme soľou a korením podľa chuti. Podávame s kocočkami- na masti opraženej žemle.