Kuracie ragú

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 05. 08. 2008

Suroviny: 1/2 kg kurčaťa alebo kuracích drobkov, 100 g koreňovej zeleniny-(mrkva, zeler, petržlen), soľ, 2 PL oleja, 2 Pl hladkej múky, 100 g karfiolu, 50 g sterilizovaného hrášku, 2 dcl smotany, 50 g šampiňónov, 1 PL masti, čerstvá petržlenová vňať.

Postup: Očistené a umyté kúsky kurčaťa alebo kuracie drobky a dáme do hrnca s vodou. pridáme na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu, osolíme a uvaríme domäkka. Polievku precedíme a zeleninu s mäsom odložíme bokom. Z oleja a múky upražíme zápražku, zalejeme ju trochou studenej vody, premiešame a vlejeme do precedeného vývaru. necháme 15-20 minút variť. Karfiol rozoberieme na ružičky, opláchneme a spolu s hráškom ho osobitne uvaríme v osolenej vode. Uvarený scedíme a pridáme do vývaru. Potom do vývaru pridáme uvarené odkostené mäso s koreňovou zeleninou, vývar zjemníme smotanou a necháme krátko prevrieť. Nakoniec pridáme plátky na masti opražených šampiňónov a polievku posypeme nadrobno nasekanou petrželkou. Podávame so žemľovými knedlíčkami. KNEDLÍČKY: Žemľu nakrájame na drobučké kocočky, pridáme kúsok masla, vajce, trocha mlieka a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes osolíme, ochutíme muškátovým kvetom a zahustíme strúhankou. Vymiešame a z tejto zmesi tvoríme malé guľaté knedlíčky, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode.