Suroviny: 300 g čerstvých šampiňónov, 100 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), 1 menšia cibuľa, 2 PL masti, 2 PL hladkej múky, 1 L mäsového vývaru (z masoxu), 2,5 dcl smotany, soľ, korenie, muškátový oriešok.
Postup: Postup: Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kocočky. Šampiňóny očistíme a pokrájame na plátky. Na masti speníme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme pripravenú koreňovú zeleninu a necháme orestovať. Potom pridáme nakrájané šampiňóny, krátko spolu popražíme, zaprášime múkou, necháme opražiť a zalejeme studeným vývarom. Premiešame, osolíme, okoreníme a uvaríme domäkka. Polievku potom zjemníme smotanou, dochutíme štipkou nastruhaného muškátového orieška a ešte minútku povaríme. Hotovú polievku podávame s opraženými žemľovými kockami.