Šunka v aspiku

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Studené jedlá, Vydané dňa: 09. 08. 2008

Suroviny: 200 g dusenej šunky, 1 vajce uvarené natvrdo, 50 g konzervovaného hrášku, 50 g konzervovanej karotky, (konzerva Hrášok s karotkou), po 3 zrnká čierneho aj nového korenia, 1 menší bobkový list, šťava z 1/2 citróna, soľ, 50 g práškovej želatíny, 1L vody, 1/2 kocky masoxu.

Postup: Uvaríme si aspik: do vody dáme 1/2 kocky masoxu, zrnká korenia, bobkový list, citrónovú šťavu, podľa potreby prisolíme a prevaríme. V troche vody roztopíme želatínu a vlejeme ju do uvareného vývaru. za stáleho miešania dáme zohrievať až pokiaľ sa želatína nespojí s vývarom. (Nesmie nám začať vrieť!) Vhodné menšie misky alebo formičky opláchneme studenou vodou a na spodok každej nalejeme troška uvarenej želatíny. Necháme v chladničke stuhnúť. Na vrstvu stuhnutého aspiku vo formičkách pokladieme plátky šunky, kolieska natvrdo uvareného vajca a po troche hrášku a karotky. Nakoniec všetko zalejeme aspikom a necháme dobre stuhnúť v chladničke.