Ukrajinský boršč

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 18. 08. 2008

Suroviny: 300 g hovädzieho mäsa, soľ, 100 g koreňovej zeleniny, 100 g cvikle, 2 PL masti. 4 PL rajčinového pretlaku, ocot, 1 kopčistú PL hladkej múky, 200 g zemiakov, 100 g bielej hlávkovej kapusty, 2 rajčiny, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, 1-2 strúčiky cesnaku, kyslá pochúťková smotana.

Postup: Mäso pokrájame na kocky a spolu s koreňovou zeleninou ho uvaríme v osolenej vode domäkka. Mäkké mäso aj so zeleninou vyberieme. Cvikľu očistíme, pokrájame ju na tenké rezance a dáme ju dusiť na 1 PL masti. Pridáme rajčinový pretlak, troška octu a udusíme domäkka. Mäkkú cvikľu pridáme do hrnca k mäsu a zahustíme zápražkou z múky, upraženou na zvyšnej masti. Potom do polievky pridáme ošúpané a na malé kocky nakrájané zemiaky, pokrájanú kapustu, okoreníme, pridáme ošúpané nadrobno nakrájané rajčiny, bobkový list a všetko spolu dovaríme domäkka. Nakoniec boršč dochutíme prelisovaným cesnakom a poprípade prisolíme. Porcie boršču na tanieri dozdobíme kopčekom kyslej smotany. Boršč by mal byť dostatočne hustý! podávame s chlebom.