Gratinovaný karfiol

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zelenina, Vydané dňa: 19. 08. 2008

Suroviny: 1 hlávka karfiolu, 2-3 PL masla, 2-3 PL hladkej múky,2 dcl mlieka, 150 g tvrdého syra, strúhanka, soľ, mleté čierne korenie, štipka muškátového orieška.

Postup: Karfiol rozoberieme na väčšie ružičky(veľkosť ako päsť), ktoré dobre opláchneme. Pripravený karfiol dáme uvariť do vriacej osolenej vody. Uvaríme ho len tak na skus, aby nám držali ružičky pekne pokope. Uvarené ružičky karfiolu vyberieme a necháme odkvapka. Pekáč vymastíme a vysypeme strúhankou. Do pripraveného pekáča poukladáme scedený uvarený karfiol a polejeme ho bešamelom. BEŠAMEL: na masle si upražíme z hladkej múky svetlú zápražku, ktorú zalejeme studeným mliekom a dobre premiešame. ochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Bešamel urobíme taký hustý, aby sa dal naliať na karfiol. Bešamelom polejeme karfiolové ružičky uložené na pekáči. Nakoniec kopčeky karfiolu posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť vo vyhriatej rúre doružova. Podávame s varenými zemiakmi a šalátom, alebo s hranolkami a tatarskou omáčkou.