Suroviny: 1 špenátový pretlak, polohrubá múka, 2 vajcia, soľ, 2 strúčiky cesnaku, voda. OMÁČKA: mlieko, tavený syr, nastrúhaný tvrdý syr, Niva, šľahačková smotana, solamyl.
Postup: Zo surovín na halušky vymiešame stredne husté cesto. Z cesta pomocou lopárika alebo haluškovača nahádžeme do vriacej osolenej vody halušky a uvaríme. Uvarené halušky vyberieme a na sitku necháme odkvapať. Omáčka: V troche horúceho mlieka rozpustíme tavený syr, primiešame k nemu nastrúhaný tvrdý syr a syr Niva. Po zmäknutí syrov pridáme šľahačkovú smotanu a omáčku zahustíme solamylom, rozmiešaným v troške studenej vody. Omáčku necháme za stáleho miešania prevrieť. Hotovú omáčku môžeme podľa chuti dochutiť mletým bielym korením. Halušky polejeme syrovou omáčkou a podávame so zakysankou.