Dubáková omáčka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Omáčky , Vydané dňa: 17. 09. 2008

Suroviny: 250 g čerstvých alebo za šálku sušených dubákov, 1 malá cibuľa, soľ, korenie, 1 kocka hubového bujónu, 1-2 PL hladkej múky, 1/2 dcl oleja, 2 dcl šľahačkovej smotany, citrónová šťava.

Postup: Čerstvé dubáky očistíme a nakrájame na plátky. (Sušené dubáky vopred namočíme vo vlažnej vode a necháme ich napučať.) Na oleji orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme pripravené huby a chvíľu ich restujeme. Potom ich zalejeme trochou vody, pridáme rozmrvený hubový bujón a dusíme domäkka, až sa vydusí skoro všetka šťava. Do smotany rozhabarkujeme hladkú múku a zalejeme ňou udusené huby. Necháme na slabom ohni prevariť. Omáčku dochutíme korením citrónovou šťavou a poprípade prisolíme. Podávame ku stejkom alebo k pečenému či dusenému mäsu.