Suroviny: 3-4 hlávky kapusty, 2 hlávky karfiolu, 2 cibule, 6 paprík PCR, (môžu byť aj farebné papriky), asi 1 kg veľkých hroznových bobúľ. NÁLEV: 4 L vody, 1,2 L octu, 90 dkg cukru, 2 vrecúška nakladača zeleniny (ZEKO ap.) 2 čl bielidla.
Postup: 1 hlávku kapusty pokrájame na osminky a ostatnú nakrájame na rezance. Karfiól rozoberieme na ružičky, cibuľu a papriky pokrájame na rezance. Všetku pokrájanú zeleninu premiešame spolu s hroznom a nalozíme do pohárov. Mierne pritisneme a zalejeme studeným nálevom. Poháre uzavrieme a na tmavom mieste necháme postáť 4-5 týždňov. Potom môžeme začať postupne konzumovať. Nakladať môžeme aj do veľkých pohárov alebo do kameninového súdka. NÁLEV: 4 L vody dáme uvariť spolu s cukrom, octom a nakladačom zeleniny. Potom nálev necháme schladiť a primiešame do neho za 2 zarovnané čL bieliaceho prášku. (pyrosyričitan sodný)