Domáce ochucovadlo (bujón)

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zelenina, Vydané dňa: 09. 10. 2008

Suroviny: Základný recept: 150 g cibule, 100 g mrkvy, 50 g petržlenu, 50 g zeleru, 150 g rajčín, zelená petržlenová vňať, 40 g morskej soli.

Postup: Cibuľu a koreňovú zeleninu očistíme, pokrájame na kúsky a rozmixujeme spolu s rajčinami. Pridáme nadrobnučko nasekanú petržlenovú vňať, soľ a premiešame. Zmes nalejeme na hlbší plech vyložený papierom na pečenie. V rúre vyhriatej na 80°C zmes sušíme asi 7-8 hodín. Vysušenú zmes znova najemno rozmixujeme a uložíme do pohárov. K základnému receptu pridáme niekoľko strúčikov cesnaku, tymian, oregáno a rozmarín, spolu rozmixujeme a získame STREDOMORSKÝ bujón, Ak ho chceme mať pikantný, pridáme maličkú čilí papričku alebo feferónku. Do LESNÍCKEHO bujóńu pridáme k základnému bujónu sušené rozmixované alebo podrvené huby. Do MAĎARSKÉHO zase použijeme k základnému bujónu mletú červenú papriku alebo zmes paprík. (sladká a pálivá). Ochucujeme jedlá ako normálnou vegetou.