Suroviny: 200 g sušených sliviek- alebo 150 g slivkového lekváru, 40 g masla, 30 g hladkej múky, 30 g cukru, soľ, štipka škorice, citónová kôra, 1 PL rumu, 3/4 L vody.
Postup: Slivky vložíme do vody, pridáme umytú kôru z 1/2 citróna (v ceľku), štipku škorice a necháme rozvariť. Potom rozvarené slivky prepasírujeme cez sito. Alebo namiesto sušených sliviekpoužijeme slivkovýlekvár. Na masle upražíme z múky svetlú zápražku, pridáme do nej prepasírované slivky, mierne osolíme, okoreníme, zastrekneme rumom a podľa potreby doriedime vodou. Za stáleho miešania necháme prevrieť. Podávame k hovädziemu mäsu, k divine alebo k stejkom z bravčového karé.. Môžeme podávať aj ku griľovanému mäsu.