Jablčný koláč ako torta

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Ovocie, Vydané dňa: 08. 11. 2008

Suroviny: NA CESTO:75 g hladkej múky, 65 g hrubej múky, 1/3 prášku do pečiva, 65 g masla, 2 čL práškového cukru, 2 čL vody, 1 vajce. NA NÁPLŇ: 1/2 kg jabĺk, 100 g kryštáľového cukru, 1 PL masla,vaniľka alebo vaniľkový cukor, citrón, 1 PL solamylu, mletá škorica. NA POSÝPKU: 250 g hladkej múky, 125 g masla, 100 g kryštáľového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce. NA OZDOBU: šľahačka, lesné ovocie, lístky medovky.

Postup: CESTO: Suroviny na cesto vymiešať na pevné tuhé cesto, zabaliť do fólie a uložiť na 30 minút do chladničky.Potom cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a dáme do formy na koláč. Prečnievajúce okraje odrežeme a korpus upečieme pri 180°C do svetlozlatej farby. NÁPLŇ: z cukru a masla upražíme karamel, zriedime ho vodou a pridáme do neho ošúpané a na mesiačiky nakrájané jablká. Necháme podusiť do polomäkka. Ochutíme vaniľkou-(vaniľkovým cukrom), štipkou mletej škorice a nasrúhanej citónovej kôry. Náplň zahustíme zálievkou z vody a solamylu. necháme prevariť a vychladnúť. Plnu rozložíme na vychladený upečený korpus. POSÝPKA: Suroviny spolu vymiešame na sypkú hmotu a namrvíme-nastruháme nahrubo na poloupečený naplnený koláč. Zapečieme pri 160°C asi 30 minút. Upečený vychladený koláč ozdobíme šľahačkou a lesným ovocím s lístkami medovky.