Slivkové perky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 25. 11. 2008

Suroviny: 5 rožkov, trocha mlieka, 1/2 kg polohrubej múky, kompótové alebo sušené slivky bez kôstok, kryštáľový cukor, štipka mletej škorice, soľ, maslo a posýpku podľa chuti makovú, orechovú, kakaovú alebo strúhankovú.

Postup: Rožky nakrájame na 1 cm hrubé kolieska, zalejeme ich mliekom ale iba toľko, čo vsiaknu do seba. Potom pridáme k namočeným rožkom múku, štipku soli a vypracujeme vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska tvorítkom na perky alebo vykrajovátkom na pagáče. Do stredu každého kolieska položíme vykôstkovanú slivku, troška cukru a koliesko cesta preložíme cez polovicu. Okraje dobre pritlačíme rúčkou lyžičky alebo uzatvoríme v tvorítku na perky. Pripravené perky uvaríme vo vriacej osolenej vode a hotové vyberieme do misy. Hotové perky omastíme maslom a podľa chuti posypeme zvolenou posýpkou.