Makovník zo zemiakového cesta

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 25. 11. 2008

Suroviny: 35 dkg varených zemiakov, 350 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 150 g bravčovej masti, 150 g práškového cukru, 2 vajcia, nastrúhaná citrónová kôra, štipka soli. PLNKA: 2,5 dcl mlieka, 250 g mletého maku, 80 g masla, 150 g práškového cukru, nastrúhaná citrónová kôra.

Postup: Vychladené uvarené zemiaky postruháme, zmiešame s múkou, kypriacim práškom, masťou, pridáme práškový cukor, vajcia, citrónovú kôru a štipku soli dobre vypracujeme na vláčne cesto. Hneď po vymiesení cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm a naplníme plnkou. PLNKA: mlieko prevaríme s makom, pridáme maslo práškový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Plnkou natreté rozvaľkané cesto zvinieme do závinu a dáme na vymastený plech. Povrch potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme v dobre vyhriatej rúre na 180-200°C dozlatista. Takto môžeme urobiť aj záviny s makovo-jablčnou, kakaovou, orechovou alebo tvarohovou plnkou.