"Paškove" vianočné klobásky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 27. 11. 2008

Suroviny: Recept od majstra údenára p.Pašku z Prievidze. Na 10 kg klobás: 10 kg bravčového mäsa- (pliecko, bôčik, odrezky), 15 dkg cesnaku, 4 dkg mletého čierneho korenia, 4 dkg celej rasce, 15 dkg mletej sladkej papriky, 20 dkg soli, 50 g mletej pálivej papriky.

Postup: Mäso pokrájame na kúsky veľké asi ako na guláš. K mäsu pridáme všetky koreniny a prelisovaný cesnak. Zmes na klobásky premiešame a dáme na chladné miesto postáť aspom 2 hodiny. Potom klobásovú mäsovú zmes pomelieme na mlynčeku na väčšej mriežke a plníme do bravčových čriev. Naplnené klobásky popicháme ihlou aby sa odstránili prípadné vzduchové bublinky. Klobásky môžeme upiecť, alebo ich necháme v chlade postáť 1-2 dni a potom ich zaudíme.