Biely zemiakový chlieb

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 29. 11. 2008

Suroviny: 1 kg hladkej múky-T650, 1/2 L vlažnej vody, 1 PL octu, 2 PL oleja, 1 PL cukru, 3 čL soli, 1 čL mletej rasce, 1 kocka kvasníc (40 g), 2 stredne veľké v šupke uvarené zemiaky.

Postup: V šupke uvarené zemiaky najemno nastruháme, pridáme preosiatu múku, všetky ostatné suroviny a vymiesime husté cesto. Malo by sa odliepať od misy a mali by sa v ňom tvoriť bublinky. Vymiesené cesto prikryjeme a na teplom mieste necháme asi 1,5 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto preváľame na pomúčenej doske a vytvarujeme z neho bochník. Bochník položíme na suchý plech a necháme ešte podkysnúť. Potom bochník potrieme vodou a vložíme do vyhriatej rúry na 200°C. pečieme prudko asi10 minút. Potom teplotu znížime na 180°C a pečieme znova asi 10 minút. Následne znížime teplotu na 160°C a pomaly dopekáme asi 40 minút. Po upečení povrch chleba potrieme vodou a vložíme ešte na 2-3 minúty naspäť do rúry. Kôrka chytí pekný lesk.