Plnené zapekané zemiaky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 02. 12. 2008

Suroviny: 600 g zemiakov, olej na plech, soľ. PLNKA: 1 cibuľa, 1 čilí paprička alebo mleté čilí v prášku, 3 vajcia, 1,5 dcl kyslej smotany, 1-2 čL chrenu, soľ, korenie, 150 g tvrdého syra, 150 g šunky.

Postup: Umyté zemiaky uvaríme v šupke(v osolenej vode) asi 15 minút do polomäkka. Potom zemiaky scedíme, opláchneme studenou vodou a necháme ich vychladnúť. Schladnuté zemiaky rozkrojíme po dĺžke na polovicea pokladieme ich na pomastený plech. PLNKA: Cibuľu nasekáme nadrobno, pridáme vaječné žĺtky, najemnop nasekanú čilí papričku bez jadierok, kyslú smotanu, chren, osolíme, okoreníme a dobre vymiešame. Potom pridáme nahrubšie nastrúhaný syr, na kocočky pokrájanú šunku a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Z plnky kladieme kopčeky na zemiaky a zapekáme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 30 minút. Do plnky môžeme pridať aj najemno nasekanú pažítku.