Badianové medovníčky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 16. 12. 2008

Suroviny: 30 dkg medu, 1/4 L vody, 1/2 kg kryštáľového cukru, 2 dcl oleja, 1,3 kg hladkej múky-(00 špeciál), 2 dkg sódy bicarbóny, 2 celé vajcia, perníkové korenie- (badián, mletá škorica, nové korenie, klinčeky).

Postup: Vodu, med, cukor a olej dáme do hrnca a na miernom ohni necháme roztopiť.. Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladiť. Do vychladnutéj zmesi pridáme múku, sódu bicarbónu, vajcia, perníkové korenie a vypracujeme cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme cez noc v chladničke odležať.Na druhý deň z neho vykrajujeme formičkami ľubovoľné tvary. Vykrojené perníčky ukladáme na slabo pomastený plech a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Upečieme vo vyhriatej rúre na 170°C. Pečenie trvá krátko a preto si pripravíme ďalší plech vopred. Medovníčky po vychladnutí ozdobíme podľa fantázie bielkovou polevou alebo ich namáčame v čokoláde. Tieto medovníčky sú ihneď po upečení mäkké.