Prievidzská hríbová polievka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 23. 12. 2008

Suroviny: 300 g sušených hríbov, 1/4 kg zemiakov, 150 g oravskej slaninky, 1 cibuľa, 2 PL hladkej múky, majoránka, soľ, korenie, rasca, petržlenová vňať.

Postup: Sušené hríby si namočíme do vody deň vopred, alebo ich zabaríme horúcou vodou a necháme postáť aspom 30 minút. Potom huby dáme vyriť do 2 L vody, pridáme ku ním rascu a keď sú huby skoro mäkké pridáme ku ním očistené zemiaky nakrájané na kocky, osolíme a uvaríme domäkka. Slaninku nakrájame na kocočky, opražíme, pridáme nasekanú cibuľu a necháme ju zosklovatieť. K opraženej slaninke a cibuli pridáme múku a upražíme zápražku. Zalejeme ju trochou studenej vody, premiešame a vlejeme do polievky. Polievku dochutíme korením, majoránkou, petrželkou a necháme prevrieť. Podávame s chlebom.