Vianočný štedrák

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 23. 12. 2008

Suroviny: CESTO: 1 kg hrubej múky, 1 L mlieka, 100 g kryštáľového cukru, 20 g kvasníc, 120 g Hery, 3 žĺtky, tuk na vymastenie plechu. PLNKY: Lekvárová plnka: 250 g slivkového lekváru, 1 čL citrónovej kôry. Orechová plnka: 250 g mletých orechov, 30 g piškót, 2 dcl mlieka, 80 g kryštáľového cukru, 1 vaniľkový cukor, 10 g masla, 1 čL citrónovej kôry. Maková plnka: 200 g mletého maku, 2 dcl mlieka, 120 g kryštáľového cukru, 1 vaniľkový cukor, 10 g masla, 1 čL citrónovej kôry. Tvarohová plnka: 300 g tvarohu, 80 g kryštáľového cukru, 1 vaniľkový cukor, 10 g masla, 2 vajcia, 20 g hrozienok, citrónová kôra.

Postup: Do vlažnného mlieka pridáme 1 čL cukru, rozmrvené kvasnice, premiešame a necháme podkysnúť. Kvások nalejeme k preosiatej múke, pridáme Heru, cukor, žĺtka, štipku soli a vypracujeme cesto. Cesto necháme prikryté na teplom mieste kysnúť asi 30minút. Pokiaľ nám cesto kysne, zataľ si pripravíme plnky. Lekvárová: do lekváru primiešame najemno nastrúhanú kôru z citróna. Orechová: Piškóty rozdrobíme, pridáme mleté orechy, horúce osladené mlieko, citrónovú kôru a varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Maková: Do horúceho osladeného mlieka nasypeme mletý mak, nastrúhanú kôru z citróna a varíme 10 minút. Tvarohová: Tvaroh zmiešame so žĺtkami, s cukrom s maslom, pridáme hrozienka, dotuha vyšľahaný sneh z bielkov a strúhanú kôru z citróna. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 dielov. Každý dieľ rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 2 cm. Na vymastený plech položíme vyvaľkaný plát cesta, nanesieme 1. plnku, potom dáme ďaľší plát cesta, 2. plnku, a tak pokračujeme až minieme suroviny. Na poslednú vrstvu poukladáme pásiky z 5. cesta a vytvoríme z nich na povrchu štedráka mriežku. Pripravený koláč upečieme vo vyhriatej rúre.