Gaskonské šišky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 25. 12. 2008

Suroviny: 1/2 kocky kvasníc-(20 g), 400 g hrubej múky, 2,5 dcl mlieka, 20 g kryštáľového cukru, 2 žĺtky, 1 celé vajce, 1 PL rumu, 40 g hrozienok, štipka soli nastrúhaná citrónová kôra, 1 PL masla, olej na vyprážanie, vaniľkový cukor na posypanie.

Postup: Do trochy vlažného mlieka rozdrobíme kvasnice, pridáme troška cukru a vymiešame kvások. Kvások necháme podkysnúť a potom ho pridáme do preosiatej múky. Ďalej pridáme do múky štipku soli, citrónovú kôru, rum, vajce, žĺtky, zvyšné zohriate mlieko s maslom a vypracujeme polotuhé cesto. Nakoniec pridáme do cesta sparené hrozienka a premiešame. Cesto necháme prikryté na teplom mieste kysnúť asi 1/2 kodiny. Väčšie množstvo oleja v hnci necháme rozhorúčiť a pomocou lyžice vkladáme kúsky cesta. Po opražení šišky poobraciame a dopražíme dozlatista. Opražené šišky vyberieme dierkovanou naberačkou a necháme ich na papierových obrúskoch odkvapkať od zvyšného oleja. Ešte horúce ich posypeme vaniľkovým cukrom. Hodia sa ako dezert ku káve alebo k aromatickému vínu.