Štefanská pečená hus

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hydina, Vydané dňa: 25. 12. 2008

Suroviny: 1 hus (aspoň 2,5 kg), soľ, mleté čierne korenie, troška celej rasce. PLNKA: 1 žemľa, 100 g sušených sliviek namočených v koňaku, 100 g husacej alebo hydinovej pečienky, 100 g šunky, 1 kyslasté jablko, 80 g varených jedlých gaštanov - (môže byť aj gaštanové pyré), 1 vajce, 50 g strúhanky, 3 dcl šľahačkovej smotany, soľ, korenie. NA OMÁČKU: 1 cibuľa, trocha mrkvy a zeleru, 2 jablká, hydinový vývar (z kocky), smotana na varenie. PRÍLOHA: scherry rajčinky a ružičkový kel.

Postup: Očistenú hus posolíme a okoreníme korením aj z vnútornej strany. Potom ju naplníme plnkou, otvor zašijeme, hus vložíme do pekáča a posypeme rascou. Okolo husi nasypeme nasekanú cibuľu, na kocočky nakrájaný zeler, mrkvu a očistené jablká. Podlejeme ju vodou a pečieme na spodnej mriežke v rúre vyhriatej na 200 °C asi 1,5 hodiny.PLNKA: Namočenú žemľu vyžmýkame, pomiešame s nasekanými slivkami, na kocočky nasekanou šunkou a jabĺčkom. Pridáme rozmačkané gaštany alebo pyré, vajce, ostatné prísady a dobre pomiešame. OMÁČKA: Na výpeku z husi orestujeme celé rajčinky a ružičkový kel, podlejeme vývarom, zalejeme smotanou na varenie a ochutíme. Necháme povariť. Do hotovej omáčky môžeme pre chuť pridať aj troška koňaku.