Badyán

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Koreniny, Vydané dňa: 23. 02. 2009

Badyán (tiež čínsky aníz, hviezdicový aníz) je korenie, ktoré vôňou veľmi pripomína aníz. Sú to sušené súplodia s lesklými semenami pochádzajúce zo stromu príbuzného magnóliám s názvom badyáník pravý, (Illicium verum).

Hviezdicové súplodia sa zberajú tesne pred plnou zrelosťou od marca do mája. Pochádzajú z juhozápadnej Číny. Dnes je rozšírený v celej juhovýchodnej Ázii a tichomorí. Do Európy sa dostal iba na začiatku 17. storočia. V obchode se vyskytuje väčšinou ako osemcipé hviezdice – odtiaľto názov hviezdicový aníz alebo aj čínsky aníz podľa krajiny pôvodu. Niekedy je drvený na jednotlivé kúsky – cípky. Využitie v kuchyni Má jemnú vôňu podobnú anízu, korenisto sladkastú chuť. Obsahuje až 5 % veľmi cenenej silice anetol. Hviezdicový aníz je súčásťou tradičného čínskeho korenia piatich vôní, ale používa sa aj v Indonézii. Vo Vietname je hlavným korením vietnamskej rezancovej polievky pho. U nás sa používa v likérnictve, voňavkárstve aj v potravinárskom priemysle. V tradičej našej kuchyni se používa ako lacnejšia náhrada anízu do perníka, špeciálnych sušienok, slivkového lekváru, hruškového kompótu aj k aromatizácii čajov.