Zázvor

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Koreniny, Vydané dňa: 23. 02. 2009

Je neoddeliteľnou súčasťou indickej a čínskej kuchyne. Používa sa do sladkých aj slaných pokrmov: zázvorového pečiva, gulášu, pečených mäs, ale i piva alebo malinoviek. Čerstvý, sušený, varený aj nakladaný pôsobia priaznivo na ľudské zdravie. Dokáže prekonať rakovinu a je tradičným afrodiziakom. V obchode je známy zázvor čierny a zázvor biely; v Japonsku sa používa ružový zázvor.

Najvýraznejšou chuťovou zložkou je olej obsahujúci aromatické látky, napríklad zingiberen a malé množstvo bisabolenu, ktoré dodávajú zázvoru typickou vôňu. Ostrú a výraznú chuť má na svedomí gingerol, chemickým zložením podobná látka ku kapsaicinu (v pálivých paprikách a chilli). Při varení se gingerol premieňa na zingeron, ktorý je aromatickou látkou využívanou v potravinárskom priemysle a pri výrobe parfumov.