Zemiaky "holoritky"

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 01. 03. 2009

Suroviny: 1 kg zemiakov,50 g prerastenej údenej slaninky, soľ, masť, rasca. Recept poslala: Tanikka

Postup: Zemiaky ošúpeme, umyjeme a necháme odkvapkať. Každý zemiak prekrojíme na polovice. Do každej polovičky zemiaku (na vypuklej strane) potom nožom vykrojíme zárez v tvare klina. Takto vykrojené zemiaky budú mať tvar ako ritky...(odtiaľ ten názov). Do každého vykrojeného zárezu na zemiakoch, zastrčíme malý plátok slaninky, zemiaky uložíme na vymastený pekáč, podlejeme trochou vody, posolíme, posypeme rascou a dáme piecť do horúcej rúry. Zemiaky zapečieme na povrchu do zlato-hneda. Podávame ako samostatné jedlo s kyslým mliekom, zakysankou ap. Môžeme ich použiť aj ako prílohu k mäsu.