Orechové lúpačky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 18. 05. 2009

Suroviny: Rozpis na cca 25 ks: 500 g lístkového cesta, 80 g kryštáľového cukru, 150 g pomletých vlašských orechov, 1 vajce, 2 cl rumu, 1 žĺtok na potretie, práškový cukor na posypanie.

Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, na plát o rozmeroch asi 50x50 cm, s hrúbkou asi 3 mm. Rozvaľkaný plát cesta rozkrájame na štvorce asi 10x10 cm. Pomleté orechy zmiešame s rumom, cukrom a vajcom. Na každý štvorec cesta pokladieme časť orechovej náplne, okraje cesta potrieme žĺtkom a cesto prehneme cez polovicu. Okraje cesta potom dobre popritláčame k sebe a okraj lúpačiek nožom ponakrajujeme na hrebienok. Hotové lúpačky poukladáme na pomastený plech v dostatočných rozostupoch a zárezy na lúpačkách mierne od seba porozťahujeme do tvaru hrebienka. Nakoniec lúpačky potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 °C. Pečieme dozlatista asi 20 minút. Povychladnutí lúpačky posypeme práškovým cukrom.