Mäsové frikadelky s fazuľkami

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Bravčové mäso, Vydané dňa: 18. 05. 2009

Suroviny: 1 žemľa, 600 g mletého bravčového alebo teľacieho mäsa, 1 vajce, 1 cibuľa, 1 PL Dijónskej horčice, 1/2 čL soli, troška korenia a mletej rasce, 100 g údenej prerastenej slaninky, 2 dcl mäsového vývaru (z kocky), 1 čL solamylu, 2 PL masla, 3 čL vegety, 600 g zelených fazuliek.

Postup: Žemľu pokrájame na kocočky a namočíme do studenej vody. Potom žemľu vyžmýkame, pridáme mleté mäso, nasekannú cibuľu, vajce, horčicu, soľ, korenie, mletú rascu a všetko dobre spolu vymiešame. S namočenými rukami z hmoty tvoríme okruhlé frikadelky (fašírky), ktoré obalíme tenkými plátkami prerastenej slaninky. Na panvici s horúcim olejom opekáme frikadelky z obidvoch strán asi 10 minút. Opečené frikadelky vyberieme, do výpeku pridáme vývar a necháme prevrieť. Prilejeme smotanu, omáčku zahustíme solamylom rozmiešaným v troške studenej vody a necháme za stáleho miešania zhustnúť. Nakoniec omáčku zjemníme maslom a dochutíme vegetou. Fazuľky ošistíme, umyjeme a povaríme v osolenej vode. Scedíme a podávame ako prílohu k opečeným frikadelkám. Podávame s varenými zemiakmi a preliate omáčkou.