Suroviny: 600-800 g hovädzieho pleca, 150 g údenej slaninky, 600 g koreňovej zeleniny-(mrkva, petržlen, zeler),2 cibule, po 6 guličiek čierneho aj nového korenia, 2 bobkové liosty, kúsok celej škorice, 4 voňavé klinčeky, 1 dcl oleja, 1 PL cukru, 200 g rajčinového pretlaku, 1,5 L mäsového vývaru-(z kociek masox), soľ, mleté čierne korenie, 80 g masla, citrónová šťava a cukor na dochutenie.
Postup: Mäso (v celku) prešpikujeme prúžkami slaninky a tenšími špalíčkami mrkvy. Potom mäso osolíme, okoreníme a opečieme prudko na oleji zo všetkých strán. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom. Na výpeku z mäsa opražíme na kocočky pokrájanú zvyšnú slaninku, pridáme na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu a orestujeme ju dozlatista. Potom pridáme guličky korenia, zasypeme cukrom a prestujeme. Napokon pridáme pretlak a krátko podusíme. Všetko zalejeme vývarom, vložíme opečené mäso, škoricu, klinčeky a bobkový list. Prikryté udusíme domäkka. Mäkké mäso vyberieme, omáčku prepasírujeme cez sito a zjemníme maslom. Nakoniec omáčku dochutíme podľa chuti citrónovou šťavou, cukrom a poprípade soľou a korením. Mäso nakrájame na plátky, vložíme do omáčky prehriať a podávame so žemľovou knedľou.