Kurča naplnené kapustou ako kačka

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hydina, Vydané dňa: 04. 06. 2009

Suroviny: 1 kurča, 250g kvasenej kapusty, 1 stredne veľká cibuľa, 100g slaniny, 2,5 dl oleja, 2 strúčiky cesnaku, rasca, soľ sladká paprika, korenie, nové korenie mleté, muškátový oriešok struhaný, potlčený hrebíček.

Postup: Nejprv pripravíme plnku. Z kapusty vymačkáme časť šťavy a ešte drobnejšie ju pokrájame. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, nadrobno nakrájanú slaninu, rascu, trocha mletého korenia, nové korenie, rozmačkaný cesnak a nakoniec štipku muškátového orieška a hrebíčku. Hrebíčku nesmie byť mnoho, lebo inak prehluší vôňu ostatného korenia. Môžeme ho aj vynechať. plnku dobre premiešame a naplníme ňou kurča. Naplnené kurča posolíme a popaprikujeme. Je možné použiť aj koreniacu soľ na pečené kurča. Naplnené kurča položíme na pekáč, podlejeme olejom (pre fajnšmekrov môžeme miesto oleja použiť zodpovedajúce množstvo bravčovej masti) a vodou, výdatne posypeme rascou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme domekka. V priebehu pečenia kurča prelievame šťavou a obraciame. Upečené kurča rozpólíme a vyberieme z neho kapustu. Potom kurča rozporcujeme, porcie vložíme naspäť do pekáča a necháme spolu so šťavou eště krátko piecť. Podáváme s žemľovým alebo so zemiakovým knedlíkom. Poznámka: Kapustu môžeme podávať aj tak, že ju pred záverečným pečením vložíme do pekáča spoločne s porciami kurčaťa. Tie potom eště viac pripomínajú kačku, šťava je však nakyslá a kapusta mastnejšia.