Suroviny: 2 dkg sušených húb, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice oleja, 25 dkg ryže, 200 ml bieleho vína, 800 ml zeleninového vývaru,
15 dkg šampiňónov, 20 dkg nakladaných hríbikov, 30 dkg rajčín, 1/2 hlávky hlávkového šalátu, soľ, biele mleté korenie, 5 dkg strúhaného syra.
Postup: Sušené huby necháme namáčať v 2 dcl vody asi 30 minút. Potom namočené huby necháme na sitku odkvapkať, ale použitú vodu si odložíme. Cibuľu a cesnak najemno nasekáme.
V kastrole rozpálíme 1 lyžicu oleja a cesnak aj s cibuľou necháme na ňom zosklovatieť. Vložíme premytú ryžu a krátko podusíme. Potom podlejeme vínom a polovinou vývaru. Všetko privedieme k varu a prikryté varíme pri nízkej teplote asi 25 minút. Tekutinu zo sušených húb zmiešame so zostatkom vývaru a ryžu počas dusenia podľa potreby podlievame. Šampiňóny aj nakladané huby rozkrájame. Rajčiny rozkrájame na polovičky, listy hlávkového šalátu natrháme na menšie kúsky.
Na panvici rozpálíme za lyžicu oleja a šampiňóny na ňom opečieme. Pridáme nakladané huby, rajčiny a krátko všetko spolu podusíme. Hubovú zmes a šalát zmiešame s ryžou. Osolíme a okoreníme. Na tanieri posypeme hubové rizoto nastrúhaným syrom.