Hubový nákyp s karfiólom

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hríby, Vydané dňa: 09. 06. 2009

Suroviny: 200 g šampiňónov alebo iných čerstvých húb, 1 stredne veľkú hlávku karfiólu, 1 cibuľa, 4 vajcia, 4 lyžice masla, 70 g hladkej múky, soľ, korenie, podľa chuti zelená petržlenová vňať alebo pažítka, tuk na vymastenie pekáčika.

Postup: Karfiól umyjeme, rozoberieme na ružičky a varíme v osolenéj vode do polomäkka - asi 15 minút. Uvarený karfiól scedíme a necháme odkvapkať. Huby očistíme a nakrájame na plátky. Ošúpanú cibuľu nasekáme nadrobno. Na panvici rozohrejeme dve lyžice masla, speníme na ňom cibuľu, pridáme huby, osolíme a krátko podusíme – asi 10 minut. Vaječné žĺtky oddelíme od bielkov a žĺtky v mise vymiešame so zmäknutým maslom, primiešame múku, pripravené huby, karfiól, nasekanú petržlenovú vňať alebo pažítku- /trochu si necháme na ozdobenie/, osolíme a okoreníme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sne a vmiešame ho opatrne do zmesi. Vymastíme zapekaciu misku alebo pekáčik, naplníme ho pripravenou zmesou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 st. C asi 30 minút. Hubový nákyp s kkarfiólom rozdelíme na taniere, posypeme zelenou petrželkou alebo pažítkou a podávame s varenými zemiakmi alebo s čerstvým chlebom.