Jedlo horalov- podľa Royalka18

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 09. 06. 2009

Suroviny: 4väčšie zemiaky, 1/2kg kyslej kapusty, 250gr polohrubej múky, voda, soľ, údená slaninka podľa chuti.

Postup: Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocočky a dme variť do osolenej vody.Do hrnca si dáme variť asi 2l vody, a pokiaľ zovrie, z múky vody a trošky soli zamiesime cesto-(ako na rezance). Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1/2cm. Keď voda vrie, z cesta odtŕhame kúsky-(veľkosti asi 3krát3cm),alebo ako sa podarí a hádžeme ich do vody-najlepšie naraz-.Keď vyjdú na povrch, tak ich vyberieme, ale tak aby sme vývar zachovali. Uvarene zemiaky vyberieme - zachováme vývar, a zemiaky prepasírujeme cez sito s väčšími dierkami. Potom zmiešame dokopy-uvarené strapačky, popučené zemiaky, kyslú kapustu a rozriedime vývarom-podľa potreby, ale nie moc,aby neboli riedke. (zmiešaný vývar zo zemiakov a strapaciek) odložíme si len ten spodok z vývarov-spolu asi 1liter. Nakoniec polejeme s oškvarenou- na malé kocky nakrájanou slaninkou (ako na halušky).