Suroviny: 4väčšie zemiaky, 1/2kg kyslej kapusty, 250gr polohrubej múky, voda, soľ, údená slaninka podľa chuti.
Postup: Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocočky a dme variť do osolenej vody.Do hrnca si dáme variť asi 2l vody, a pokiaľ zovrie, z múky vody a trošky soli zamiesime cesto-(ako na rezance). Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1/2cm.
Keď voda vrie, z cesta odtŕhame kúsky-(veľkosti asi 3krát3cm),alebo ako sa podarí a hádžeme ich do vody-najlepšie naraz-.Keď vyjdú na povrch, tak ich vyberieme, ale tak aby sme vývar zachovali.
Uvarene zemiaky vyberieme - zachováme vývar, a zemiaky prepasírujeme cez sito s väčšími dierkami.
Potom zmiešame dokopy-uvarené strapačky, popučené zemiaky, kyslú kapustu a rozriedime vývarom-podľa potreby, ale nie moc,aby neboli riedke. (zmiešaný vývar zo zemiakov a strapaciek) odložíme si len ten spodok z vývarov-spolu asi 1liter. Nakoniec polejeme s oškvarenou- na malé kocky nakrájanou slaninkou (ako na halušky).