Bryndzové pirohy

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 12. 06. 2009

Suroviny: 3 väčšie zemiaky, 200 g bryndze, 2 vajcia, asi 250 g hrubej múky, 3 PL detskej krupice, soľ, 2PL oleja.

Postup: Zemiaky očistíme, pokrájame na malé kocky a uvaríme ich v osolenej vode. Uvarené zemiaky scedíme a necháme vychladnnúť. Z vajca, múky, krupice, trošky soli a oleja vypracujeme tuhú vláčne cesto ako na rezance. Cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3 mm. Vyvaľkané cesto naplníme plnkou. PLNKA: vychladnuté uvarené zemiaky dôkladne popučíme a vymiešame s bryndzou. Vyvaľkané cesto rozkrájame na štvorce asi 10x10 cm. Do stredu každého štvorca položíme kôpku bryndzovej plnky, rohy cesta preložíme naprieč do tvaru trojuholníka a okraje cesta popritláčame k sebe vidličkou. Pripravené pirohy dáme uvariť do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní na povrch ich vyberieme a necháme odkvapkať. Hotové pirohy môžeme posypať upraženou cibuľou, alebo oškvarenou slaninkou, alebo opraženou strúhankou. (Takto môžeme urobiť aj pirohy s ovocnou plnkou.)