Liptovské batôžky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 17. 06. 2009

Suroviny: 750 g zemiakov, 2 žĺtky, soľ, 1 lyžicu krupice, 4 lyžice hrubej múky, 1 lyžicu masla, 2 dl kyslej smotany Slaná tvarohová plnka: 300 g tvarohu, soľ, 1 lyžicu posekaného kôpru, 70 g údenej slaniny

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, scedíme, očistíme a postrúhame alebo zomelieme na mlynčeku na mäso. Pridáme žĺtky, soľ, krupicu, múku a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a pokrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme asi lyžičku tvarohovej plnky, okraj cesta prehneme, postláčame a batôžky uvaríme v slanej vode. Uvarené scedíme, pokvapkáme maslom a polejeme kyslou smotanou. Tvarohovú plnku pripravíme nasledovne: Tvaroh pretrieme, osolíme, pridáme posekaný kôpor, rozškvarenú pokrájanú slaninu a premiešame.