Baranina na liptovský spôsob

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Baranie a jahňacie mäso, Vydané dňa: 17. 06. 2009

Suroviny: 1 kg baranieho stehna s kosťou, 50 g slaniny, 30 g cibule, 2 strúčiky cesnaku, 10 g múky, 50 g masla, soľ

Postup: Dobre odležané baranie mäso umyjeme, zbavíme loja a blán, vykostíme a posolíme. Mäso prešpikujeme cesnakom a slaninou a obviažeme špagátom, aby dostalo pekný tvar. Na pekáči v rozpálenej masti opražíme cibuľu nakrájanú na kolieska a vložíme na ňu pripravené mäso. Zalejeme malým množstvom vývaru z kostí (kosti a blany dáme variť do studenej vody a vývar z nich použijeme na zaliatie mäsa) a dusíme v rúre prikryté. Potom ho odkryjeme a upečieme z oboch strán dočervena. Mäkké mäso nakrájame, zo šťavy zoberieme prebytočný tuk, šťavu poprášime múkou, podusíme, rozriedime vývarom a necháme povariť. Časť šťavy nalejeme na mäso, zvyšok podávame v omáčniku. Podávame so zemiakmi. Tip: Pri mäse z baraniny dbáme na to, aby sme ho podávali na stôl horúce. Pretože rýchlo chladne, musí byť aj misa, na ktorej mäso podávame, horúca. Aj taniere by mali byť zohriate. Baranie mäso môžeme pripraviť aj bez slaniny, cibule a múky.