Liptovina - dva v jednom

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 17. 06. 2009

Suroviny: 1 kg bravčového mäsa, 2 údené klobásky, 3 l vody, 1 cibuľu, 1 pór, 5 celých zrniek čierneho korenia, 10 väčších zemiakov, 1 lyžicu soli, 2-3 lyžice octu, 2 lyžičky sladkej červenej papriky, za hrsť kyslej kapusty Rezance: 1/2 kg hrubej múky, lyžicu soli, 2-3 dcl vody, 1 postrúhaný surový zemiak

Postup: Do väčšieho hrnca dáme variť mäso, cibuľu, pór, korenie, soľ a papriku. Zalejeme vodou. Varíme asi hodinu, potom pridáme ošúpané celé zemiaky. Varíme ďalších 20 - 30 minút. Keď sú už zemiaky uvarené, pridáme za hrsť kyslej kapusty a klobásu. Dochutíme soľou prípadne trochou polievkového korenia a octom. Necháme zovrieť a odstavíme. Rezance pripravíme takto: Hrubú múku s vodou a soľou zamiesime, pridáme zemiak a zmiesime na tuhšie cesto. Rozvaľkáme, pokrájame na pásiky a potom na rezance. Varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút. Scedíme a premyjeme studenou vodou. Uvarenú polievku s rezancami podávame v miskách a podľa chuti ešte okyslíme octom. Ako druhý chod máme uvarené mäsko z polievky, klobásku a zemiačiky.