Suroviny: 750 g zemiakov, 500 g kyslej kapusty, 100 g údenej slaniny, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky, soľ, 100 g údeného oštiepka.
Postup: Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame. Pridáme hrubú múku, vajce, soľ a nakoniec hladkú múku. Vypracujeme hrubšie cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy.
Z cesta nahádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody halušky, povaríme ich a dierkovanou vareškou povyberáme. Slaninu nakrájame na malé kúsky, rozškvaríme, časť z nej odoberieme a do zvyšku pridáme kyslú kapustu a trochu ju podusíme.
Uvarené halušky dáme do veľkej misy, pridáme kapustu, trochu vyškvarenej masti zo slaniny a premiešame. Rozdelíme na taniere. Posypeme opraženou slaninou, nahrubo nastrúhaným oštiepkom a servírujeme.