Baranina na oravský spôsob

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Baranie a jahňacie mäso, Vydané dňa: 20. 06. 2009

Suroviny: 700 g baranieho stehna, 30 g slaniny, 100 ml kyslej smotany, 40 g masla, 120 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen), 40 g cibule, 10 g múky, 30 g cibule, 2 zrnká borievok, 4 zrnká nového korenia, 5 zrniek čierneho korenia, 1 bobkový list, tymian, šťavu z polovice citróna (alebo 2 lyžice bieleho vína), mleté čierne korenie, soľ

Postup: Z baranieho stehna odstránime kosti, loj a blany, dobre ho naklepeme a potrieme mletým čiernym korením a borievkami. Vložíme ho do nádoby, nakladieme naň nakrájanú cibuľu, prikryjeme doštičkou, zaťažíme a dáme na studené miesto na 3 dni odležať (v zime aj dlhšie). Mäso obraciame každý deň. Potom stehno poutierame, osolíme a prešpikujeme solenou slaninou. Na pekáči opražíme na zvyšku slaniny a na masle (masti) koreňovú zeleninu, nakrájame ju na kolieska (zeler, mrkvu, petržlen), rovnako aj cibuľu. Pridáme pár zrniek čierneho a nového korenia, 1 bobkový list, tymian a kúsok citrónovej kôry. Na to položíme stehno, zalejeme ho vriacou vodou alebo vývarom a prikryté dusíme v rúre asi 1 hodinu. Potom ho pečieme bez pokrievky a polievame vlastnou šťavou alebo vývarom. Mäkké mäso nakrájame, šťavu zahustíme kyslou smotanou, v ktorej sme rozmiešali trocha múky, citrónovej šťavy, príp. vína, precedíme ju na mäso a necháme všetko ešte povrieť. Podávame s knedľou alebo s haluškami.