Linecká torta

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Maškrty, Vydané dňa: 20. 06. 2009

Suroviny: 350 g hladkej múky, na hrot noža kypriaceho prášku, 300 g masla, 200 g práškového cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, kôru 1 citróna Na ozdobenie: 1 oblátku na pečenie, 200 g ríbezľovej marmelády, 50 g mandľových lupienkov, soľ, práškový cukor, vanilkový cukor, škoricu, zomleté klinčeky, maslo, múku, vajce na potieranie

Postup: Pomleté oriešky vysypeme na pracovnú dosku. Múku pomiešame s kypriacim práškom, preosejeme na oriešky a v strede urobíme priehlbinu. Zmäknuté maslo rozdelíme na malé kusy. Do priehlbiny dáme maslo, práškový cukor, vajce, žĺtok, štipku soli, 1 čajovú lyžičku vanilkového cukru, postrúhanú citrónovú kôru, štipku zomletej škorice a mletých klinčekov; spolu s múkou a orieškami vymiesime na hladké cesto. Cesto postavíme asi na 1 hodinu na chladné miesto. Rúru na pečenie predhrejeme na 160 °C. Tortovú formu (s priemerom cca 24 cm) vymažeme maslom a poprášime múkou. Cesto premiesime, 2/3 vtlačíme do formy, oblátku vyrežeme na správny tvar, položíme na cesto a potrieme marmeládou. Z dvoch tretín zvyšku cesta vyformujeme valček a položíme ho do formy ako okraj. Ostatné cesto vyformujeme do tenkých šúľancov a poukladáme na tortu v tvare mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom. Do stredu torty nasypeme mandľové lupienky. Tortu pečieme v predhriatej rúre asi 1 hodinu. Potom ju vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť. Pred podávaním tortu z formy vyberieme a posypeme práškovým cukrom. Osobitne vkusne pôsobí, ak stred torty prikryjeme menšou šablónou z tvrdého papiera a nezakrytú plochu posypeme práškovým cukrom.