Suroviny: 250 g predvarenej šošovice, 1 cibuľu, 80 g plnených zelených olív, 80 g tvrdého syra, soľ, 3 lyžice oleja (najlepší je olivový), 1 lyžičku vegety, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 lyžičku cukru, mleté čierne korenie, 1 väčšiu mrkvu, 1 papriku
Postup: Uvarenú šošovicu dáme do misy, pridáme soľ, lyžicu oleja, premiešame a necháme odstáť.
Olivy prekrojíme na polovičky, syr nakrájame na malé kocky a nakrájame cibuľu. Všetko pridáme k uvarenej šošovici a ľahko spolu zmiešame. V hrnčeku zmiešame dve lyžice olivového oleja, lyžičku vegety, lyžičku citrónovej šťavy, štipku soli a čierne korenie. Hotovou zálievkou zalejeme misu so šošovicou a všetko dôkladne premiešame. Šalát necháme v chladničke vychladnúť.
Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, papriku prekrojíme na polovičky a zbavíme zrniek.
Potom z nich vykrajujeme malými formičkami rôzne tvary. A nakoniec nimi ozdobíme šalátovú misu.