Kráľovná polievok

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Polievky, Vydané dňa: 20. 06. 2009

Suroviny: 1 kg hovädzieho mäsa, špikovú kosť, hríby, 1 mrkvu, zeler, pol hlávky kelu, polovicu kalerábu, petržlenový koreň, cibuľu, mletú červenú papriku, pár zrniek čierneho korenia, soľ

Postup: Umyté mäso dáme do veľkého hrnca a zalejeme ho studenou vodou, hneď osolíme a pomaly varíme asi hodinu. Medzitým zbierame sitkom tvoriacu sa penu. Koreňovú zeleninu prekrojíme pozdĺž. Do vriacej polievky dáme celú cibuľu, zeleninu, niekoľko zrniek čierneho korenia, sušené (alebo čerstvé) hríby, trochu mletej červenej papriky (na špičku V lete môžeme dať namiesto mletej papriky 1 paradajku a 1 papriku. Kto má rád cesnak, môže pridať aj niekoľko strúčikov cesnaku. Prikryjeme pokrievkou a varíme stálym, ale pomalým varom. Mäso, ak je dostatočne kvalitné a odležané, varíme asi 2 až 3 hodiny, kým nezmäkne. Nakoniec polievku odstavíme, zalejeme ešte 1 lyžicou vody a necháme ju usadiť. Neskôr precedíme cez sitko do čistého hrnca a pozbierame z nej mastnotu. Polovicu polievky vlejeme do polievkovej misy, kde sme dali pažítku alebo zelenú petržlenovú vňať (nasekanú nadrobno), a do druhej polovice polievky zavaríme vhodnú závarku.