Suroviny: 300 g bravčového mäsa, 400 g hovädzieho mäsa, 80 až 100 g slaniny bez kože, 2 vajcia, 2 stredne veľké cibule, trochu cesnaku, 2 žemle, 70 g masti, mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, soľ
Postup: Umyté hovädzie a bravčové mäso najprv nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 až 100 g. Nakrájané mäso zmiešame a pomelieme na mlynčeku.
Pomelieme aj žemle, ktoré sme predtým namočili do mlieka a vyžmýkali.
Cibuľu nakrájame na drobné kocky a speníme na masti. Pridáme k pomletému mäsu, okoreníme, posolíme a spojíme vajcami.
Ak je pomletá masa tuhá, pridáme trochu vlažnej vody alebo vývaru a necháme trochu postáť.
Ak máme poruke surovú slaninu (môže byť aj údená slanina bez kože), nakrájame ju na drobné kocky a primiešame do masy.
Pekáč potrieme masťou, navlhčenými rukami z masy urobíme 1 väčší bochník alebo 2 menšie bochníky, položíme na dno pekáča a dáme piecť do vopred zohriatej rúry.
Počas pečenia musíme mäso podlievať a zároveň aj polievať dostatočným množstvom šťavy.
Podávame so zemiakovým šalátom, s omastenými zemiakmi alebo so zemiakovým pyré a s kompótom, zeleninovým šalátom a podobne.
Zemiakové pyré môžeme vždy dochutiť roztlačným cesnakom.