Spišská sekaná z dvoch druhov mäsa

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Špeciality, Vydané dňa: 20. 06. 2009

Suroviny: 300 g bravčového mäsa, 400 g hovädzieho mäsa, 80 až 100 g slaniny bez kože, 2 vajcia, 2 stredne veľké cibule, trochu cesnaku, 2 žemle, 70 g masti, mletú sladkú papriku, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Umyté hovädzie a bravčové mäso najprv nakrájame na kocky s hmotnosťou 50 až 100 g. Nakrájané mäso zmiešame a pomelieme na mlynčeku. Pomelieme aj žemle, ktoré sme predtým namočili do mlieka a vyžmýkali. Cibuľu nakrájame na drobné kocky a speníme na masti. Pridáme k pomletému mäsu, okoreníme, posolíme a spojíme vajcami. Ak je pomletá masa tuhá, pridáme trochu vlažnej vody alebo vývaru a necháme trochu postáť. Ak máme poruke surovú slaninu (môže byť aj údená slanina bez kože), nakrájame ju na drobné kocky a primiešame do masy. Pekáč potrieme masťou, navlhčenými rukami z masy urobíme 1 väčší bochník alebo 2 menšie bochníky, položíme na dno pekáča a dáme piecť do vopred zohriatej rúry. Počas pečenia musíme mäso podlievať a zároveň aj polievať dostatočným množstvom šťavy. Podávame so zemiakovým šalátom, s omastenými zemiakmi alebo so zemiakovým pyré a s kompótom, zeleninovým šalátom a podobne. Zemiakové pyré môžeme vždy dochutiť roztlačným cesnakom.