Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 0,5 l mlieka, 1 vajce, droždie, soľ, vodu, mak, kyslú tlačenú kapustu, syr, maslo
Postup: Do 1dcl mlieka dáme droždie, trošku cukru a necháme chvíľu postáť.
Zmes nalejeme na múku v miske, pridáme vajce, mlieko a až nakoniec soľ.
Vyrobíme hladké cesto (je hotové, keď sa odlepuje od ruky), ktoré necháme postáť na teplom mieste.
Keď vykysne, dáme ho na pomúčenú dosku a robíme valčeky hrubé asi 1 až 2 centimetre a nakrájame ich na malé 1,5 centimetrové kúsky - bobáľky.
Bobáľky poukladáme na vymastený plech tak, aby sa nedotýkali. Pečieme v horúcej rúre pri vyššej teplote asi 15 minút.
Keď sú upečené, povyberáme ich do misky, necháme vychladnúť a stvrdnúť.
Pred podávaním ich zalejeme horúcou vodou, aby zmäkli, dávame však pozor, aby sa nerozmočili, scedíme, polejeme roztopeným maslom a zmiešame s makom a cukrom alebo so syrom či s kyslou kapustou, podľa chuti.