Zemplínske fánky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Tradičné jedlá, Vydané dňa: 22. 06. 2009

Suroviny: 300 gramov polohrubej múky, 20 gramov droždia, 50 gramov margarínu, dva žĺtky, 30 gramov cukru, jednu lyžicu rumu, kyslú smotanu alebo mlieko, soľ, 300 g masti na vyprážanie

Postup: Droždie zmiešame s cukrom, pridáme múku, žĺtky, soľ, rum, margarín, smotanu alebo mlieko a vypracujeme tuhšie cesto, ktoré necháme asi pol hodiny stáť. Potom ho na pomúčenom lopári vyvaľkáme asi na pol centimetra. Ostrôžkou ho pokrájame na rovnaké obdĺžniky, ktoré v strede priečne narežeme. Jeden koniec pretiahneme cez otvor, vyprážame v horúcej masti a potom posypeme vanilkovým cukrom.