Zemplínske šišky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 22. 06. 2009

Suroviny: 1/2 kilogramu polohrubej múky, citrónovú kôru, 20 gramov droždia, mlieko, 50 gramov masla, dva žĺtky, 40 gramov cukru, soľ, jednu lyžicu rumu, 120 gramov marhuľového lekváru, 40 gramov vanilkového cukru na posypanie, 300 masti na vyprážanie.

Postup: Múku zohrejeme na teplom mieste. Do zohriatej múky postrúhame citrónovú kôru, pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku a roztopené maslo, v ktorom sme rozšľahali žĺtky, cukor, soľ a rum. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto na pomúčenom lopári zľahka vyvaľkáme. Okrúhlou formičkou z polovice cesta vypichujeme krúžky. Na druhej polovici cesta označíme krúžky, do stredu ktorých dáme lekvár. Prikryjeme vypichnutými krúžkami, dookola cesto stlačíme a formičkou vypichujeme krúžky. Naplnené zakryjeme obrusom a necháme ešte na teplom mieste nakysnúť. Vyprážame ich v horúcej masti a potom posypeme vanilkovým cukrom.