Babičkine šklbánky ll.

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Zemiaky, Vydané dňa: 06. 07. 2009

Suroviny: 1 kg zemiakov, 100 g hladkej múky, 100 g hrubej múky, soľ

Postup: Očistené zemiaky pokrájame na kocky a uvaríme v slanej vode do polomäkka. Potom vodu zlejeme do hrnca. Zemiaky trocha "rozšťucháme" a obrátenou vareškou do nich urobíme pár otvorov až na dno hrnca. Zasypeme múkami a zalejeme polovicou scedenej vody. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni 15 minút necháme prepariť. Potom zemiaky úplne "rozšťucháme" a vypracujeme dohladka. Lyžicou, ktorú namáčame v horúcej masti zo zemiakovej kaše vykrajujeme malé šklbánky. Kladieme ich na taniere, tam ich posypeme makom a cukrom - alebo pomastíme s dozlata opraženou cibuľkou. Môžeme ich plniť aj údeným mäsom a opražiť na masti.