Bratislavské rožky

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Múčne jedlá, Vydané dňa: 10. 07. 2009

Suroviny: 400 g hladkej múky, 250 g Hery, 250 g kyslej smotany, vanilkový cukor, vajce, práškový cukor. Plnka: 250 g orechov (maku), 100 g cukru, 1 dl vriaceho mlieka, do makovej plnky aj hrsť sušených hrozienok a trocha nastrúhanej citrónovej kôry, môžeme pridať aj 1 PL slivkového lekváru.

Postup: Na cesto zmiešame všetky uvedené suroviny, vymiesime, rozdelíme na 6 bochníčkov, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a rozkrojíme na 8 časí ako pizzu. Na každú časť na hrubšiu stranu dáme kôpku plnky a stočíme do rožka. Konce dobre pritlačíme. Keď máme rožky hotové, dáme ich na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov asi 25 minút. Upečené rožky obalíme v práškovom cukre.