Kláštorné kurča

Autor: Delicato <delicato(at)dedoverecepty.sk>, Téma: Hydina, Vydané dňa: 10. 07. 2009

Suroviny: 2 menšie kurčatá- (spolu asi 1200g), 2 dcl tmavého piva-Smädný mních, 1 malá červená cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 čL cukru, 1/2 čL mletého zázvoru, mleté čierne korenie, soľ, olej, 1 PL solamylu.

Postup: Očistené a umyté kurčatá rozkrojíme na plovice, potrieme prelisovaným cesnakom a necháme 15 minút odležať.Potom polovičky kurčiat prudko opečieme z obidvoch strán na rozpálenom oleji. Opečené kurčatá vaberieme, olej zlejeme tak, aby na panvici ostali iba 2 Pl oleja. Potom pridáme koreniny, pivo, nadrobno nasekanú cibuľu a prerestujeme. Do kastróla dáme opečené kurčatá, prelejeme ich pripraveným základom z panvice a pod pokrievkou dusíme za občasného pomiešania domäkka.Ak sa šťava príliš rýchlo vyparuje, prilejeme trocha piva. Mäkké mäso vyberieme zo šťavy a odložíme do tepla. Šťavu zahustíme zemiakovým škrobom, ktorý sme rozmiešali v troške studenej vody. Nakoniec šťavu podľa chuti dochutíme korením a poprípade prisolíme. Kurča prelejeme šťavou a podávame so zemiakovými hranolkami.